Lumea digitală Concepte esențiale

Autor: Vasile Baltac

Editura: Excel XXI Books

Format: 17x24 cm

Nr. pagini: 264

Coperta: brosata

ISBN: 978-606-94101-0-3

Anul aparitiei: 2015

Disponibilă în librăriile Elefant.ro și AGIR sau la editură

Comandă cartea

Cartea se adresează unui cerc larg de cititori interesați în stăpânirea sau numai înțelegerea competențelor digitale. În societatea modernă suntem confruntați cu necesitatea să interacționezi online, să folosești dispozitive digitale diverse, să comunici prin mijloace din ce în ce mai variate, să practici forme noi de comerț și banking, să partajezi informație.

Stăpânirea numai a unor instrumente digitale cum sunt poșta electronică, navigarea web, procesarea de texte sau tabele nu mai este suficientă. Tehnologiile digitale evoluează mai rapid decât oricare altele și ceea ce înveți ca utilizator azi se poate dovedi insuficient după foarte scurt timp. Este bine ca orice persoană să posede noțiunile de bază ale tehnologiilor digitale.

În carte sunt prezentate noțiunile de bază pentru înțelegerea erei digitale, a competențelor digitale generale, a datelor, informației și cunoștințelor, a sistemelor informatice, echipamentelor și programelor ce le compun. Sunt prezente cunoștințe de bază privind comunicațiile și Internet, inclusiv căutarea pe web și problematica poștei electronice. Un subiect de cert interes este securitatea sistemelor digitale, cartea fiind utilă pentru conștientizarea pericolelor lumii digitale și a instrumentelor de protejare împotriva lor.

Sunt descrise aplicațiile Internet frecvent întâlnite de orice persoană în societatea de azi, inclusiv cele de eGuvernare, management de documente, organizarea personală și a locului de muncă digital. De interes general sunt considerentele autorului privind rețelele sociale, schimbările aduse de Internet în stilul de viață (stresul digital, detoxifierea digitală, dreptul la uitare) și cum va evolua Internet. Cartea are inclus un index detaliat de concepte și nume util pentru cititorul interesat numai în anumite aspecte ale lumii digitale, o bibliografie extinsă și două anexe.

Autorul, profesorul universitar Vasile Baltac, o cunoscută personalitate a informaticii, are o experiență de mai multe decenii în promovarea competențelor de folosire a calculatoarelor. Prin aceasta carte profesorul Baltac continua demersul de inițiere al unui număr cât mai mare de oameni in folosirea corectă a tehnologiilor informației. În prefața autorului se arată că explicarea unor mecanisme ale lumii digitale se face în speranța că se va putea demonstra celor ce se tem de ea că nu au motive să se teamă. Lumea digitală a evoluat spre simplitate în interfața omului cu ea, spre facilități de învățare prin efort propriu fără instruire complicată și îndelungată. Pentru cei care stăpânesc tehnologiile digitale cartea poate fi un ghid de actualizare a competențelor.

Cartea poate fi utilă atât pentru cei care se inițiază în tehnologiile informației și nu au le-au studiat în școală, cât și elevilor, studenților, masteranzilor etc. S-a urmărit utilitatea cărții și pentru cei trecuți de faza de inițiere, dar care doresc să-și revadă unele cunoștințe de tehnologia informației. Evoluția rapidă a tehnologiilor informației l-a determinat pe autor să nu insiste asupra descrierii unor echipamente și programe, care se poate găsi în manuale de utilizare, căutând mai mult să fie explicate principalele concepte și direcții de evoluție.

Această carte reprezintă o a doua variantă a cărții „Tehnologiile informației - Noțiuni de bază” publicată în anul 2011. Schimbările sunt numeroase. Ele au fost necesare în primul rând pentru că tehnologiile informației au evoluat în continuare rapid în timpul scurs de la elaborarea primei variante și în al doilea rând pentru a face cartea accesibilă unui spectru cât mai larg de cititori interesați utilizatori ai tehnologiilor digitale, de la persoanele de vârsta a doua și a treia care au nevoie să înțeleagă noțiuni de bază ale lumii digitale până la nativii digitali, care doresc să-și lărgească cunoștințele peste automatismul unei utilizări facilitate de interfețele prietenoase ale aplicațiilor digitale. Înțelegerea fenomenelor catalizează sporirea cunoașterii și eficiența folosirii instrumentelor digitale.

Capitolele principale ale cărții sunt:

  • Era digitală
  • Competențe digitale
  • Date, informație, Cunoștințe
  • Sisteme și sisteme informatice
  • Echipamente digitale
  • Programe (software)
  • Comunicații de date și rețele
  • Aspecte specifice sistemelor digitale
  • Securitatea sistemelor digitale
  • Internet
  • World Wide Web (WWW)
  • Căutare în Internet
  • Poșta electronică
  • Internet - platformă pentru aplicații
  • EGuvernare
  • Managementul documentelor
  • Rețele sociale
  • Internet, stilul de viață și societatea
  • Cum va evolua Internet?